Tur på snøscooter


Bilde av guiden

Transport til snøsooterturer langs vestsiden av Altafjorden:
Vi kjører nå utover langs vestsiden av Altafjorden, og passerer Kåfjord som for vel 100 år siden var Finnmarks største by, med stor aktivitet i det samfunnet som var bygget rundt kobbergruvene der. Fortsatt står Kåfjord Kirke igjen, med sin engelske ”landsby-kirkestil". Dette er den en eneste bygningen som var tilbake i Kåfjord etter andre verdenskrig. I Kåfjord lå også Hitlers stolthet, slagskipet Tirpitz. Slagskipet ble utsatt for en massiv bombardement fra allierte styrker i krigens siste fase. Vi passerer/ kommer litt senere til bygda Talvik som er utgangspunkt for våre snøscooter og skiturer. De som skal kjøre hundesleder kjører en halv time videre til Langfjordbotn.

Turer med snøscooter (eksempel; tre-dagers tur):
DAG 1: Vi kjører ut fra Alta et kvarter til vi kommer frem til omkledning for de varme snøscooterklærne. Alta Adventures guide har et stort utvalg klær til alle størrelser. Hvis deltakerne hat tid til det legger vi kanskje inn tid til en styrkende varm suppe før vi kjører videre t kvarter til utgangspunktet for snøscooterturen. Vår scooterguide gir så en kort opplæring i kjøring av snøscooter, med vekt på sikkerhet under kjøring på snø. Den første delen av løypa går igjennom skogsterreng, så her kjører vi rolig og blir vandt med snøscootrene. Vi kjører på en oppmerket snøscooterløype, og deltakerne holder passende avstand slik at vi både har god øyekontakt og kan stoppe hvis det er nødvendig. Etter hvert kommer vi opp over tregrensa med god utsikt innover den vakre Vassbotndalen. Etter rolig kjøring innover dalen kommer vi inn til de høyereliggende partiene og etter hvert dreier vi sørover inn i Ulvedalen. Vi er nå oppe i nesten 700 meter over havet, og det er en fantastisk utsikt utover dalen.
Totalt tar det, med rolig kjøring omtrent to timer inn til vår vintercamp ved Villreinvann. Her innkarterer vi oss i de to oppvarmede gammer og den lille hytta ved siden av. Med nordlys eller fullmåne over terrenget her oppe på opplever man en stemning som gir minner for livet.
Kvelden avrundes med en god varm kveldsmiddag, og kaffe, gode historier...

DAG 2: Vi starter andre dag med en styrkende frokost. Deretter kjører vi langs snøscooterløypa ned mot Holmvann og noen fiskevann i området. Hvis deltakerne ønsker å prøva fiskelykken pilker vi litt etter ørret eller røye, og setter vi ut noen fiskekroker med makk eller maggot, som vi lar stå i ishullet. Nå er det tid for sightseeing med snøscooter i dette kuperte fjellområdet nordvest for Alta. Det kuperte kystlandskapet her er helt forskjellig fra vidda, og byr på store naturopplevelser. Etter kjøring i dette landskapet er det tilbake til leiren for en liten matbit igjen, før vi fyrer opp i badstua. Nå legger vi opp til en lokal middagsvariant; buljong av reinsdyrkjøtt. Med god mat og drikke blir det vanligvis god stemning utover kvelden, og hvis gjestene ønsker det forteller vår guide mer enn gjerne lokale historier som beskriver menneskene og kulturen her oppe i den nordligste delen av landet !
DAG 3: Vi starter tredje dag med en kort snøscootertur til fiskevannet hvor vi satte ut snikene dagen før for å se om det er blitt fangst i.l.a. natten. Vel tilbake i leiren er kaffen varm og frokosten klar. Etter hvert starter vi nedover den naturskjønne Vassbotndalen igjen, og etter en halvannen time et vi nede ved bygda og tar farvel med guiden, for transport tilbake til Alta igjen med den ventende minibussen. Vi legger vanligvis tilbaketuren innom et hotell for å kle av oss snøscooterklærne, muligens ta en badstu og dusj, før vi skiller laget ved utgangspunktet, etter en villmarksopplevelse du vil huske lenge !
Foto: Trym Ivar Bergsmo

LES OM PERSONVERN PÅ VÅRE NETTSIDER